Vilka bildar Alliansen samt de Röd-Gröna?

 

Sverige har på senare dagar bildat vad man kallar för blockpolitik, som är uppdelat mellan Alliansen och de Röd-Gröna. På ena sidan så finns Alliansen vilka består av Folkpartiet, Centerpertier, Kristdemokraterna och Moderaterna. På andra sidan så finns de Röd-gröna vilka består av Vänsterpartiet, Miljöpartiet samt Socialdemokraterna. Folkpartiet leds sedan 2007 av Jan Björklund, Centerpartiet leds sedan 2011 av Annie Lööf och Kristdemokraterna leds sedan 2015 av Ebba Busch Thor. Partiledarna inom de Röd-gröna är Stefan Lövfen, Socialdemokrat och Vänsterpartiet av Jonas Sjöstedt sedan 2011. Miljöpartiet har två så kallade språkrör, Gustav Fridolin som varit språkrör sedan 2011 och Isabella Lövin sedan 2016.

Sedan 2010 kom även ett nytt parti in i Riksdagen, Sverigedemokraterna, SD, som är ett nationalistparti. Detta partiet har en kritisk inställning till invandringspolitiken i Sverige och associeras oftast med rasism och som ett odemokratiskt parti. Därför så tar oftast många andra partier avstånd från Sverigedemokraternas politik. Sverigedemokraterna började växa fram först i södra Sverige men är idag Sveriges tredje största parti. Partiledare Jimmie Åkesson har lett partiet sedan 2005 och idag har de en betydelsefull vågmästarroll.

Andra partier som funnits i Sverige

Under många kvartal så var det mycket svårt för mindre partier att få fäste inom den svenska politiken. Dock så har det skett en förändring de senaste åren och mindre partier har vuxit fram. Junilistan är ett av dessa partier som 2004 fick närmare 15% av Sveriges röster. Ett annat parti som vuxit sig större är det Feministiska initiativer, FI. Partiets hjärtefrågor är könsmaktsordningen och leds av Gudrun Schyman (tidigare vänsterparti). Piratpartiet har också blivit större, där hjärtefrågan istället handlar om upphovsrätt och integritet. Inga av dessa partier lyckades dock ta sig in i riksdagen under det senaste valet.