Hur fungerar det amerikanska valsystemet?

När människor som inte bor i USA tittar på det amerikanska valet så är det många som blir ganska så förvånade och förvirrade. Hur fungerar egentligen det amerikanska presidentvalet?

Det pratas och analyseras hit och dit vad gäller att vinna “rätt” delstater. En utomstående kan väl inte tänka sig tanken att det skulle kunna finnas något stat som är mer viktig än en annan… att den ena delstatens röst väger tyngre än den andres. Men så är fallet. De olika delstaternas röster väger olika mycket.  

USA är ett land som består av 50 olika delstater, dessa har till en viss del ett eget styre och indirekt i staterna så kan det finnas annorlunda lagar och regler beroende på vart man är.  Inom politiken så finns det två stycken partier som är så överlägset stödda av folket att de andra alternativen knappt märks av. Allt handlar om kampen mellan demokraterna och republikanerna.

En stat med flera invånare är viktigare än en stat som har färre invånare. Dock så innebär inte dubbelt så många invånare dubbelt så många elektorer. Det skulle skapa ett totalt kaos i hela valsystemet och det skulle kunna medföra att en potentiell president enbart skulle kunna lova goda saker åt de större staterna och sedan mjölka ur omänskligt mycket ur de mindre staterna just på grund av att de i sådant fall kanske bara skulle behöva vinna en handfull med stater för att vinna valet.

För att förstå saker och ting så kan det vara svårt om det är något främmande. Ska du och ditt företag prata med någon som inte talar ett gemensamt språk med er så kan ni vända er till herotolk.se. Med deras hjälp så blir det inga missförstånd när du och ditt företag ska tala med andra människor som talar andra språk.

De klassiska demokraterna vs Republikanerna tar oss ända tillbaka till det gamla nordstaterna vs sydstaterna. Där demokraterna kommer från de gamla sydstaterna och republikanerna från de norra.

Demokratiska partiet grundades 1828 av Andrew Jackson och republikanerna grundades 1854. Den förste republikanske presidenten var ingen mindre än Abraham Lincoln.

Vad gäller delstaterna så är följande stater de fem största i USA:
California
Texas
New York
Florida 
Illinois

Californien är den överlägset viktigaste delstaten om man tittar på antalet elektorer som de får med sig i valet. I Californien så bor det över 36 miljoner människor, och drygt 24 miljoner i Texas. Detta medför att Californien får cirka 55 elektorer, medan Texas får cirka 34.

För att vinna det amerikanska presidentvalet så krävs det att kandidaten får minst 270 elektorer.

Den som når upp till 270 elektorer blir USA’s president.