Termen “En politisk vilde”

Under senare år har man allt mer och mer hört politiskt valda bli kallade för en politisk vilde. Detta har inget att göra med att de skulle vara vild i sättet eller så. Nej, det är helt enkelt att en politiskt vald person som har fått ett mandatplats genom val och har blivit ombedd, eller självmant valt, att lämna partiet. Personen kan då fortfarande ha kvar sin plats såsom i riksdagen, nomineringsgrupp eller liknande. Denna person har kvar sitt mandat eftersom platsen är personlig, och inte specifikt bunden till ett parti. Ett annat ord för detta är att man är partilös. Att bli utesluten ur sitt parti men ändå behålla sin plats brukar oftast kritiseras i media eftersom en politiskt vald person blir ofta en politisk vilde när denne har gjort något kontroversiellt, något som helt har gått emot partiet eller liknande. Speciellt irriterar sig många på att de fortfarande kan ta ut en lön.

Några exempel just nu

Det finns några exempel just nu i svensk politik. Challis blir politisk vilde efter att ha lämnat Vänsterpartiet i Västernorrland i februari 2018. Han gjorde det med motiveringen att han inte höll med partiet om att riva upp beslutet angående BB i Sollefteå och att man skulle skrota länsklinikerna. Han säger att han tänker sitta kvar mandatperioden ut och att han därefter tänker föra diskussion med socialdemokraterna om att gå med i deras parti istället. Man ska tänka på att när någon blir en politisk vilde så har de också gjort sina väljare besvikna eftersom de har valt denne för att verka för den politisk som de trodde att han skulle föra. När man är politisk vilde kan man inte delta i något partis diskussion utan man kan bara egentligen ha makt att när det kommer till röstning. En politisk vilde kommer inte ha tillgång till det vanliga partikontoret som vanligt utan kommer istället att behöva föra sin agenda själv på eget sätt. Att bli politisk vilde är inte så vanligt i svensk politik.

Politisk vilde pga Metoo

Politiska vildar kan förstås boka mötesrum stockholm var de vill för att samla ihop sig. Det är vad några politiska vildar från miljöpartiet gjorde innan de därefter anslöt sig till partiet igen. Kanske är dock Sverigedemokraterna mest kända för att ha politiska vildar på sina platser. Under den senaste perioden, efter valet 2014, så har hela fyra personer som sitter i riksdagen blivit en politisk vilde – däribland partiledaren Jimmy Åkessons svärmor (!). Hon är en av de politiska vildar som har hängt kvar vid sin plats längst, nästan tre år kommer hon att ha suttit på sin post där hon tar emot en riksdagslön. Under Metoo-kampanjen så var det även flera andra politiker som blev uteslutna eller som valde att lämna sin plats självmant efter att anklagelser om sexuella trakasserier kom upp. En av dem är Stefan Nilsson, en riksdagsledamot som var hemmahörande i miljöpartiet. Han var gruppledare för MP i Stockholms kommunfullmäktige.